Musicplayer
News
News and Activities from Euro Music Corporation!
Nieuwsitem uit het archief:

Review Francois Louis door Lute Hoekstra

13-04-2016

"De rietbinder van Francois Louis!!
Normaal gesproken ben ik niet zo’n voorstander van alle verschillende ligatures die je tegenwoordig op de markt ziet.
Voorheen gebruikte ik altijd de “normale” metalen rietbinder zoals iedereen die kent, de laatste jaren speelde ik op de canvas/lederen rietbinder die het riet geheel omsluit (handiger dan touwtje…).
In de filosofie van Francois Louis moet al het materiaal echter optimaal resoneren, dus niet allen het riet maar ook het mondstuk en daarmee de rest van het instrument.
Leer, canvas of touwjes hebben de eigenschap dat deze materialen de resonantie dempen.

In zijn optiek heb je juist een rietbinder nodig die de resonantie verrijkt en versterkt, dit heeft Francois Louis bij zijn ligaturen middels een constructie met holle buisjes weten te bereiken.
Vergelijk het met een vibrafoon, als je de buizen eronder wegneemt blijft van de klank weinig meer over.

Na een eerste test van de Francois Louis Pure Brass rietbinder was ik meteen zo enthousiast over de meerwaarde hiervan dat ik er op ben blijven spelen, ik gebruik de goldplated “Pure Brass ligature”.
Dit is een metalen rietbinder die middels één schroef wordt bevestigd.
Een beweegbaar plaatje klemt het riet op slechts vier punten, deze plaatjes zijn overigens als losse accessoire verkrijgbaar waardoor je dit zelf naar eigen wens kan aanpassen.

Daarnaast, dit is de belangrijkste innovatie, zijn er twee holle buisjes die tegen het mondstuk klemmen: Deze zorgen voor extra resonantie waardoor de klank bijzonder rijk en warm wordt!! Bovendien spreekt het riet heel gemakkelijk aan, in alle registers merk ik dat je minder hoeft na te denken op wat/hoe je speelt waardoor je jezelf volledig op de muziek kan concentreren.
In de saxofoonwereld kom je de Francois Louis rietbinders al erg veel tegen, nu zijn deze ligaturen dus ook voor klarinet leverbaar.


Ik kan iedereen adviseren deze rietbinders zelf te proberen, het is echt ‘te gek’!!

Binnenkort geef ik workshops en concerten, natuurlijk gebruik ik dan bovengenoemd materiaal, je kunt het dan allemaal uitproberen…….hou de agenda/fb maar in de gaten en hopelijk zie ik jou snel op één van de klarinetdagen van Selmer!! "


  |  
realisatie: oscreative