Musicplayer
News
News and Activities from Euro Music Corporation!
Nieuwsitem uit het archief:

Review Gonzalez Rieten door Lute Hoekstra

10-04-2016

"Sinds ik op mijn nieuwe set Selmer Privilege klarinetten speel, ben ik ook verschillende mondstukken, ligatures en rieten gaan testen en vergelijken: Je wilt natuurlijk de allerbeste combinatie van klarinet/mondstuk/riet.

De mondstukken waar ik een zeer goed oordeel over heb zijn:

Selmer C120/85 (heel open, warm en flexibel spelend ook in de hoge registers), Vandoren CL5 (makkelijk aanspreken, warm en soepel, mooie rijke boventonen) en Hans Colbers F16 (gecentreerd geluid, warm en rond, uitstekende projectie).

 

Dan de rieten, ook hier heb ik veel traditionele en nieuwe merken geprobeerd.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor de rieten van Gonzalez, ik ben hier bijzonder tevreden over en speel 100% op deze rieten.
Deze Argentijnse firma vervaardigd meerdere types en modellen waaruit je kan kiezen, uiteraard heb ik al deze types en modellen uitgebreid  getest!

Belangrijk bij de keuze van een goed riet is voor mij:
- hoe spreekt het riet aan.
- de balans in het riet (links/rechts/hart).
- klank en flexibiliteit.
- is de kwaliteit en flexibiliteit in een verpakking (doosje) constant en gelijk.
- hoe blijft het riet op langere termijn, houdt het riet zijn weerstand en klank-/speeleigenschappen ook op de langere termijn vast.


Als een riet op al deze criteria met een dikke plus kunnen worden beoordeeld kan je spreken van een “goed riet”!!
De Gonzalez rieten voldoen voor mij aan deze kenmerken in alle verschillende bezettingen en muziekstijlen zoals bij voorbeeld het Orkest van de Koninklijk Luchtmacht, Clarinetchoirs, kamermuziek, solistisch, etc. etc.
Momenteel  speel ik op Gonzalez rieten van FOF 3 ¼ en de GD 3.
Het model van de FOF (For Our Friends) neigt meer naar het Duitse model, deze rieten hebben een gecentreerde, warme en soepele klank!
De GD rieten zijn traditionele Franse rieten, de stam heeft echter meer hout dan bij de Classic serie. Hierdoor is de klank beduidend warmer en voller, daarnaast spreken de GD rieten erg gemakkelijk en soepel aan!"


  |  
realisatie: oscreative